Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2016 22:03 - Ветрен планина
Автор: yolo39 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
1



Едва ли има неиде по света, като нашата Вертен планина. Издигаща се  на изток  от родното ми село Лик-Врачанско.Легнала е като един огромен великан  с главата си на юг, наречена от хората "Чукара" и с крака на север-наречени "Крачолите""Чукара е оголен и покрит с бяли камъни, които отразяват слънцето. Знаехме от родителите си, че там  живеят и се развъждат  змии- и то отровни и не ходехме там.От Чукара изгряваше и слънцето и огряваше село.Посколновете на Ветрен   , бяха  засадени  лозя, Почти всяко семеиство от селото имаше лозе на Ветрен. Почвата е вулканична , крешлива и прави гроздето сладко, та лепи чак. Има легенда( баба Тота я разказваше) че от Ветрен преди много години и бликвала гореща вода. Имало опасност за селото и за насажденията и стареишините наредили всеки  жител да даде по 3 руна овча вълна да затиснат дупката.
За мене, като малък, това бе наи- високата планина на света. Мислех си, че ако се изкача на нея и с един прът ще допра и разбъркам облаците.
От Ветрен идваше и дъжда.Облаците отначало бавно се задаваха, а после полудяваха. Баба ни казваше,че на Ветрен има  голям Змеи и тои, като се ядоса, гърми, светка и ни ръси с дъжд.Самия Ветрен бе обрасал с  различни видове дървета, предимно цер, дъб. Имаше и много липи. Билото обаче на тази велика планина бе обрасло с люлякови храсти-хиляди-. А месеците-януари-февруари-билото се окичва с милиони бяли кокичета. Нещо невероятно.Ние , деца, ученици, се изкачвахме и беряхме, букети за мама, за учителката, за баба. С първото откъснато кокиче си баехме, за да не ни боли глава.Идва месец маи. Люлякът расцъфа-бял, червн, лилав. Аромата му се усеща чак в селото, при вятър. Пак се изкачвахме, кръшехме, букети, за в къщии наи вече с люляк окичвахме естрадата на площада . когато празнувахме СВЕТИ Кирил и Методи.
ДА, обиколил съм част от свеа, но  не съм виждал по красива, мила  , като моита родна Ветрен-планина. Идете и сами се убедете. !



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolo39
Категория: Лични дневници
Прочетен: 601490
Постинги: 869
Коментари: 82
Гласове: 242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031