Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2015 00:17 - Моите студенски спомени
Автор: yolo39 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
1



От 1959  до 1965 година бях студент във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, гр Пловдив.В обосновката  за разкриването на този институт четяхме, че  съгласно тезисите на  Н. конгрес на БКП--към 80 те години  , навлизаики вече в комунизма, 80 % от населението на БНР ще се храни на обществени начала,  в столове и т.н.Ще трябва да се създадат хранители комплекси, кухни--маики , проиав. цехове.
За всичко това ще са необходими специалисти , инжинер--технолози.Бяха  разкрити следните специалности:месо и риба, мляко, ферментации, етерични масла, зърнени храни,захари и от 1962 год и спец. Обществено хранене.Инжинер-- технолозите по общ, хранене бяха предвидени  да организират храненето в столовете и в ресторантите и наи вече да съставят рецепти  за приготовляване на храна , като изчисляват необходимите калории за деца, ученици, работници от различни професии, чиновници и т.н, така, че да се хранят здравословно, да няма гладуващи, но да нвма и затлъстели.
Учебната програма на ВИХВП--то бе конгломерат от предмети:Висша математика-
първа и втора част, механика,химия, органична и неорганична, микробиология,
физика,маш. чертане,физико --химия,топлотехника и разбира се история на БКП и на КПСС.френски(немски)
Предния курс , преди нас, бе съставен предимно от съкратени офицери.Бяха им разрешили да запишат без приемен изпит.Беше мъка и за тях и за професорите.
Имаше много скъсани  и то предимно по  механика и математика. Бяха им разрешили перманентни сесии и продилжаваха в следващия курс.
Славата на наи--жесток професор имаше, проф. ПОПОВ. Бе издал учебник--на циклостил го намирахме, и държеше и за зпетаиките по него.Имало жалба от комсомола до Министерството на образованието срещу професора, дошла комисия и му направила бележка, като някои от комисията му рекал;"Професоре , направете тази механика по опростена, да могат да я разбират и по простите студенти . "
Тази реплика вбесила професора.
Влизаики при нас , на още първата лекция, ни попита, "Как сте, и вие ли искате проста механика, такава при мене нвма. Аз от 100 студенти -120 късам."Донякъде спази заканата, че скъса и от нашия курс--30%.И разбира се, не го обичахаИнститута  се помещаваше в един 5 -етажен  бивш тютюнев  склад.Нямаше  аула , където да побере  целия курс за лекции по  общите предмети. затова лекциите се водеха в градските киносалони. Наи -вече в кино "6 Ти Септември" Киносалона се намираше в центъра, пред общината, сега там има шадраван.Салона имаше и балкон. Там отсядахме закъснялите студенти. Нямаше озвочаване и почти не се чуваше  професора. До сами кинотоимаше кибапчииница.Миризмата на кибапчета съвсем ни разсеиваше.
Любимия професор  на студентите се казваше-- Кандиларов. Професор от старата школа. , влюбен в предмета си-- Неорганичната химия.Преподаваше така, че го слушахме в захлас. Висок, леко пригръбен, с осанка на  древен , гръцки  философ"
Особено , когато ни преподаваше за Менделеевата таблица.  Говореше с патос,
как, Менделеев, сънувал таблицата, Бог му в подсказал, станал и я написал, като изчислил първаоатомните тегла на липсващите в таблицата елементи.
Изпита по неорганична химия провеждаха асистентите  и разбира се имаше някои и друг скъсан студент. Но есента  изпитваше лично тои, професора. *Изпита се провеждаше в неговия апартамент--стара  три етажна къща срещу паметника--" Гюро Михаилов"Наи --чудатия паМЕТНИК В бЪЛГАРИЯ. , ОТДАВНА ВЕЧЕ Е СЪБОРЕН.
Изпита протичаше така: влизат по 4 студенти, теглят си билет от бюрото в кабинета на професора, отиват в хола сядат и пишат. Квестор,( наблюдател) е  съпругата на професора. Тя си плете някаква плетки и наблюдава с усмивка студентите-есенници.
Професора преглежда  писменните работи, поправя някои грешки, като обяснява на студента, как точно трябва да се пише и даи си книжката -Добър или мн. добър. По ниски бележки професор Кандиларов не пишеше, двоиката или троиката беше унижение за любимата му Химия.Как няма да обичаш такъв професор?"
.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolo39
Категория: Лични дневници
Прочетен: 601316
Постинги: 869
Коментари: 82
Гласове: 242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031