Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 20:48 - Властната стопанка на голямия дом
Автор: yolo39 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
0



Измина година и ето,че се появи наследник,едър,червендалест мъшкар.Разбира се кръстиха го Георги.Новия член зарадва всички в семеиството ,освен Данка.Нещо и подсказваше ,че снахата лека полека превзема  власта  и.Въпреки грижите по детето, Мария не остана да почива в къщи.След четиридесетия ден, както  е поверието,да не се изниса дете  от дома до 40 ия ден, тръгна да работи по къра,като Басил направи едно лулело-триножник на които връзваха люлката на бебето.Беше му хубаво на чист въздух
и младенецът даже пропя.
Георги младши бе станал вече на две години,Бяха приключили гроздобера и Мария каза на Басил ,че иска тази година тя да направи виното,така, както я беше учил баща и. И направи вино та пръска,. Всички го харесаха, а Басил рече,"Ако знаех,че можеш да  правиш такова хубаво вино, само заради това бих те взел. Разсмяха се ,разбира се без Данка.
Трагедията:
Беше вече есен, когато Мария усети ,че е забременяла отново.Не бяха планували с Васил за толко скоро, И като жена на жена,маика, реши и каза първо на свекъВместо, да се зарадва,съвет да даде,Властната свекърва избухна:Да добре си го планувала,да раждаш точно по жътва,да лежиш в къщи ..Разбрах те що за лисица си."
Такива зли думи Мария не бе очаквала,Пронизаха като с нож,сърцето и честолюбивата и душа. Да лошите думи са уръжие което убива,а убииството е престъпление,а за всяко престъпление следва наказание.
Мария  преглътна обидата,сви се замълча,като че ли замисли нещо0 Реши да не казва нищо на Васил, не искаше да го скарва с маика му. На другия ден  каза че ще иде да види маика си и излезе.Само,че не отиде до маика си ,а отиде до знахарката в долния краи на селото.Да решила беше да пометне,само 8и само да не сърди свекърва си.Жестоко решение.Какво е правила само тя си знае, но след два дни,вдигна температура,люта треска я затресе,легна болна.Васил докара фелдшера,тои бързо се  досети за какво се касае,беше стар и опитен,отговаряше за три села,нареди за топла вода и изгони всички.Разпита Мария и тя му призна,че се е опитала да направи аборд
по указание на врачката,като напъха в утробата си счукани люти чушки."Как можа да се подложиш на такъв ужас,нещастнице" извика фершела."Отровила си кръвта ,инфекция.Би и някаква инжекция ,навън каза на Басил ,че положението и  е тревожно и че тя трябва да му каже ,какво е направила.Васил влезе, коленичи и помоли Мария да му каже какво си е направила.Каза му истината, повтори лошите думи на маика муВасил изрева от болка и извика"Ще я убия,ще я убия!
следва




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolo39
Категория: Лични дневници
Прочетен: 604212
Постинги: 869
Коментари: 82
Гласове: 242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930