Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 19:13 - Властната стопанка на голямия дом
Автор: yolo39 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Георги и Данка имаха голяма къща в горния краи на селото.Бяха заможни с добри ниви,гори,ливади.Георги беше офицер,участник във воините,балканската и Първата.,после премина в сапаса.Беше запазил воената си стоика.Земеделието много не му се нравеше.Обичаше да се занимава повече с овощарство,да ашладисва, да сади овошни дръвчета,да прави градини.Да ръководи земеделските работи,бе оставил  на жена си Данка.Главен помощник на нея пък беше Васил,големия им син.Георги и Данка имаха трима синове:ВАСИЛ беше наи голимия,след него Марко и изтрасъка Иван.
Васил завърши прогимназия и се отдаде на земеделито.Беше едър,червендалест,къдрокос ,здравеняк.Марко беше по дребен,но не се даваше при боричкане с батко си.Баща им Георги беше нарочил да учи Марко за учител,а Иван за доктор.
Васил минаваше вече 20 години и маика му реши,че му е време вече за булка.Нужна беше една снаха да шъта в голямата къща..Маика му извика една сватовница  от махалата идвете прегледаха "листата"от кандидат булки.Определиха три,като възможни снахи ,но оставиха Васил да си избере.И трите  бяха хубавици,имаха и богати зестри.Зестрата беше нещо определящо при избор на булка.Необходимо беше новото семеиство да се сдобие с имот,деца да гледа.Семеиството на Васил имаше достатъчно имоти и за тримата синове,но човешката алчност е ненаситна.
След вечеря Данка каза на Васил да остане,искала да поговорят за нещо важно.-"Василе,време ти е маика, снаха да ми доведеш,трудно се справям вече с къщата и стопанството..Нарочила съм ти три моми, избери си една от тях.
-"Мамо не си прави труда,аз съм си избрал мома,дума сме си дали да се оженм."
-"Може ли да знам коя е.
-Ще ти кажа, Мария Иолова е на кръчмаря Иоло Ристов.
Не не съм съгласна и няма да те благославя с нея,Иоло Ристов има четери дъщери и на нито една не дава зестра.
_Мамо ,ако не я приемеш,напускам дома и с Мария отиваме в града.
Данка познаваш3е характера на Васил,беше инат ,като катър.Щеше да го направи.Примири се ,но в душата и се зароди някаква злоба към бъдещата снаха.
Мария Иолова.Не беше някоя красавица,имаше благородно изражение,с тъмно кафява къдрава коса,с дълга ,дебела плитка,чак до под кръста и.Когато играеше на хорото, плитката и отскачаше ту отпред ту отзад..Беше лъчезарна,засмяна,готова на всеки да услужи.
Следва продължение



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolo39
Категория: Лични дневници
Прочетен: 601470
Постинги: 869
Коментари: 82
Гласове: 242
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031