Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2015 19:58 - Голямата стопанка
Автор: yolo39 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
0



Мария беше третата дъщеря на Иоло и Мика Иоловски.И двамата кръгли сираци,без родители  от две годишни с много труд  закупиха дом на мегдана на селото, отвориха,кръчма,касапница,изградиха стопански построики,народиха седем деца-трима сина и четири дъщери.Възпитаваха ги на труд и честност.Един от принципите на баща им беше:Вечер , когато седнеш пред храната на масата, зам се запитаи:"заслужам ли тази храна,какво съм свършил днес?
Иоло , бащата на Мария,отначало се възпротиви на брака и с Васил,знаеше за чепатия характер на Данка,но Васил,като му поиска ръката на Мария,пламенно го увери,че ще усигори добър живот на дъщеря му..
Годежа и сватбата преминаха някък вяло.Щастливи бяха само младоженците и гостите,любители на мезета и вино.Родителите на Мария,сякаш имаха лоше предчуствие за дъщеря си.Данка се държеше,някък надменно,на растояние.,личеше ,че тази снаха не и допада,.
Още не отшумяла сватбата на Васил и ето ти инцидент:Марко,както си е с ученическата куртка,си води и тои булка. и то коя, комшииското момиче Цвета,петнадесет годишно сираче.Марко беше зарязал гимназията и решил да се жени.,обичали се.
Няма да му стане работата,маика му  ги посрещна още на портата,дръпна Марко вътре,
Нахока ги,детска им работа,Марш в къщи и на двамата.Нямаше да допусне втора грещка .
Снахата Мария
Усещаше с женския си инстинк ,че не желана от свекървата си и реши да и докаже,че греши относно нея.Ставаше сутрин рано,издоиваше кравите,приготвяше закуска за всички,почистваше къщата,двора,не сядаше.Умееше от всичко.Когато нямаше мъже в къщи и дърва си  сечеше. Баща  им Иоло беше научил дъщерите си да вършат и мъжки работи.Може воина да има,мъжа на фронта а жената трябва деца да гледа.Можеха да орат, да косят трева,даже агне ги беше учил ,как да заколят.
Мария беше и водеща на къра.Караше винаги първа бразда при окопаване,та наетите работмици, едвам я настигаха.
Свекърва и Данка зорко я наблюдаваше и все търсеше да и открие някои кусур.
Когато на вечеря Васил и Мария доближаваха глави и нещо си пошепваха,нещо я бодваше в сърцето..Какво повече искаше от тази снаха и тя сама
та не знаеше.
Следва продължение




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolo39
Категория: Лични дневници
Прочетен: 605025
Постинги: 869
Коментари: 82
Гласове: 242
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930